O privire amanuntita la indicatorul Impressions

Impressions intalnim in toate platformele de Digital Advertising. Am ales sa ma uit la definitiile din Google Search Ads, Search Console, Facebook si Youtube pentru ca sunt mediile in care ne „jucam” cel mai des.

Impressions:  Google Search Ads

Cat de des este afișat anuntul text. O impresie este masurata de fiecare data când anuntul este afișat in Google Search sau pe alt site din Reteaua Google. Legat de Impressions sunt o multime de alti indicatori precum Impression Share, Search Top Impression Share, Absolute Top Impression Share, Search Lost IS (rank/budget),etc.

Impressions: Search Console

O adresa URL înregistrează o impresie când apare într-un rezultat al căutării pentru un utilizator. Indiferent dacă rezultatul a fost in ecranul vizual sau nu, important e daca a fost utilizatorul pe pagina de rezultate sau nu. Impressions in Search console regasim la nivel de query si la nivel de Pages – adica URL. Pentru fiecare query pot fi mai multe URLuri care sa raspunda in SERP, valabil si invers ca pentru un URL pot avea o multitudine de queries pentru care se afieaza.

Impressions: Facebook

Numarul de ori in care reclamele  au fost afișate pe ecran pentru publicul tinta. O impresie este masurata ca fiind numarul de ori pe care o instanta a unui anunt este afisat. Daca un anunț este pe ecran si cineva deruleaza in jos, apoi derulează inapoi până la același anunț, aceasta apare ca o singură impresie.  Cu excepția reclamelor din Audience Network, afișările sunt contate în același mod pentru anunțurile care conțin imagini sau video. Aceasta înseamnă că nu este necesar ca un videoclip sa inceapă pentru ca numarul de impresii să fie numărat.

Impressions: Youtube

O impresie este contorizată atunci când pe YouTube este afișat un video thumbnail in Youtube, nu si in alt site. Afișările sunt numărate numai dacă thumbnailul este afișat mai mult de o secundă și cel puțin 50% din  este vizibil pe ecran in urmatoarele cazuri:Search results, YouTube Home page, YouTube feeds (subscriptions, trending, history, watch later), „Up Next”, Videos in playlists.

Impressions pus in context

Impressions in general reprezinta numarul de afisari ale anuntului intr-un mediu/canal/platforma. Impressions e intotdeauna mai mare sau egal cu Reach. Reach este numărul total de persoane care vad anuntul. Asta ne duce cu gandul bineinteles la notiunea de calitate a impresiilor si a audientei targetate. Valoarea impresiilor unei audiente bine definite se va vedea mai departe in alti indicatori.

Pot vedea rezultatele acestor impresii pe toti pasii din Consumer Decision Journey. De la Brand Lift, la interactiunea cu anuntul prin clicks, calls, engagement in retelele sociale prin likes, comments, shares. Inclusiv pe Search sunt clasificati termenii de cautare si poti avea topics pe care pur si simplu iti doresti max Impression Share sau altii pentru care nu mai conteaza notiunea de vizibiliate, ci doar maximizarea rezultatelor la nivel de clicks, conversii, valoare conversii.

 

Nu strica sa revii din cand in cand la definitii. Am realizat ca nu stiam cum se contorizeaza impressions in Facebook.

Enjoy:)

 

 

 

 

Share:

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS