Pai, ideea de a-mi face site nu e noua, sunt ceva ani de cand consider optiunea. Niciodata nu am avut si timpul sa o pun in practica, mereu a ramas latenta la stadiul de idee.
Ce s-a schimbat? Mi-am dat demisia in luna mai, am inceput sa aplic la joburi, sa ma plimb la diverse interviuri, sa planific vacante cu si fara copii, sa rezolv lucruri de care nu am avut niciodata timp. Cum ar fi si propriul site. Mereu m-am intrebat daca fac site ce sa scriu, cum sa il structurez, ce nume sa ii dau, daca voi avea timp sa scriu sau il voi abandona ca pe celelalte proiecte online pe care le-am abandonat pana acum.
Asa ca, intr-o seara, cand am reluat aceste intrebari in mintea mea, m-am gandit sa fac un exercitiu de imaginatie, sa dezvolt conceptul site-ului si sa fac enumerare cu subiectele pe care as putea sa le dezvolt in articole, fix in acel moment.
Conceptul site-uluiĀ
Optimize Perspectives: lupta pentru vizibilitate, apoi pentru performanta
Articole, scenarii din lumea reala cu care ma intalnesc zi de zi trecute prin filtrul meu (in special voi avea influente de marketer ce sunt). Exeplificari ale modului in care poti imbunatati experienta oamenilor online si offline prin lucruri simple, elemente pe care mediul digital ti le pune la dispozitie si pe care le poti optimiza foarte usor. Trebuie doar „sa te pui in piele de utilizator” si sa vezi cum din perspectiva utilizatorului lucrurile se leaga si exista o relatie stransa intre experienta online si rezultatele in conversii. Sunt lucruri firesti, de bun simt pe care nu le vezi decat cand schimbi perspectiva.
Through My Eyes: scenarii relevante pentru mine, eu sunt utilizatorul
Scenarii vazute prin ochii mei, pe cazuri relevante mie, pe care le vad oricum si din perspectiva de marketer. Imagineaza-ti ca fiecare utilizator este unic si ii poti oferi o experienta relevanta pentru el. Si chiar poti face asta, mai ales daca iei in calcul ca poti acoperi 85% din problemele de utilizare din 5 scenarii relevante.
Eu sunt cel mai bun studiu de caz pentru mine. Sunt online intr-o mare parte din timp si o multime din deciziile pe care le iau au cel putin o componenta online. O mare parte din veniturile mele se topesc in mediul digital direct, sau in tranzactii offline cu componenta de research online.
Iata enumerarea de „interese” pe care le pot dezvolta in scenarii si care presupun research online pentru mine, dar pentru cei care ar vrea sa ma targeteze inseamna lupta pentru vizibilitate si apoi pentru performanta de a realiza conversia:
- turism – alegerea vacantei vara cu si fara copii.
- turism – alegerea iesirilor de weekend cu si fara copii.
- invatamant – alegerea scolii primare pentru copil.
- evenimente – organizare zi nastere copil, tort personalizat si cadou.
- shopping – alegerea adidasilor de alergare, achizitia de mobila si impletirea online &offline, cum nu am putut cumpara tapet online, nici cu mobila de bucatarie nu m-a ajutat online-ul, cumparaturile mari de hypermarket s-au mutat online.
- jobs – alegerea jobului potrivit cu ajutorul online-ului.
- transport – ce masina imi cumpar si cum fac sa ma descurc cu transportul public .
- dezvoltare personala – citesc o carte despre planificare strategica. Ce confirma si ce infirma cartea, ce caut online pe subiect.
In toate aceste scenarii exista perspectiva mea si experienta mea, dar si o multime de jucatori care se lupta pentru vizibilitate si apoi pentru conversie. Fiecare isi poate defini scenariile relevante pentru propriul business si sa se asigure ca prezenta lui digitala este optimizata.
Naming-ul site-ului
De ce ioanacdn.ro? Nu a fost o decizie grea acum, de cand am in minte sa fac site am avut o multime de idei pe parcurs despre cum sa imi numesc site-ul. Intre timp, am realizat ca ioanacdn sunt in Facebook, in LinkedIn, in Instagram, in mailul de gmail si in cel de yahoo (da, am si email de yahoo). Este oarecum firesc sa am si un site cu acest nume, tine de coerenta si consecventa. De unde CDN? Nu, nu e content delivery network, numele meu e Ioana Ciudin. Sa zicem ca e de „personal branding”, am auzit ca e la moda.