Care au fost optiunile de CMS

La inceputul anilor 2000 eram „one man show” in marketing, in 2006 mi-am infiintat agentie de publicitate impreuna cu cativa prieteni. Aveam cereri de tot felul, de la materiale promotionale la websites si campanii online. Imi doream sa fac site-uri altfel decat statice si tabelare fapt pentru care am inceput sa ma documentez online.

Am inceput sa compar CMSuri si am ajuns sa testez WordPress, Joomla si Drupal. La momentul acela, am ramas cu Drupal pentru ca imi oferea posibilitati infinit mai mari de configurare din interfata in conditiile in care cunostintele mele de programare nu ma ajuta. In plus, preferam sa am autonomie si sa nu depind de un webdeveloper sau webdesigner pentru a pune pe picioare un site. Cred ca era Drupal 6 pe atunci. In functie de complexitate, puteam lansa un site pe zi.

Intre timp, din 2011 de cand am venit in Bucuresti si am devenit „corporatista” am vazut ca preferinta webdesignerilor e catre WordPress si e destul de greu sa gasesti oameni care sa stie Drupal. Acestia, daca exista, sunt mai degraba developeri si e dificil sa faci un proiect misto pe Drupal daca nu investesti resurse semnificative si nu ai o echipa dedicata. Cu Joomla nu prea m-am intersectat, deci il exclud din start.

Am ales Drupal 8 pentru noul meu site

Drupal sau WordPressAleg Drupal fara sa caut foarte mult pentru ca ma bazez pe experienta de pana acum. Nu cred ca e o decizie buna sau rea, depinde de fiecare proiect in parte ce scop are. Eu personal vreau sa testez, vreau autonomie si optiuni de customizare fara ajutorul unui developer. Aici ramane sa vedem daca si unde ma blochez si cand ajung sa cer ajutorul unor colegi mult mai tehnici.

M-a ajutat mult si discutia cu un coleg specialist in Drupal care zicea ca fata de Worpress acesta e un sistem care necesita mult mai putine dezvoltari custom pentru ca e extrem de configurabil din admin. Si el pefera sa lucreze in echipe de custom development, pentru ca pe Drupal nu are oportunitati de a dezvolta proiecte suficient de complexe cu o echipa dedicata. In acelasi timp, e prea complex pentru a fi preferat WordPress-ului si pentru site-uri mici nu merita sa „iti prinzi urechile”.

Decizia de a alege Drupal presupune ca imi asum ca nu voi primi ajutor pentru webdesign si ca voi cauta o tema care sa se adapteze cerintelor mele. Probabil va fi una dintre acestea. Acum Drupal a ajuns la versiunea 8.5, voi merge cu ultima versiune desi nu am nicio idee ce imi rezerva. Pur si simplu fac asta din curiozitate si stiu ca presupune riscuri mai mari si ca Drupal 7 e mai stabil.

Ma bucur sa descopar in homepage-ul Drupal o sectiune care targeteaza marketeri si materiale video care subliniaza forta acestui CMS.

De fapt, cred ca am ales Drupal si pentru ca sunt melancolica. For old times’sake!

Share: