Cum functioneaza Google Search din perspectiva Google Organic – SEO

Sunt 3 etape de functionare in Google Search Organic pe care ar fi bine sa le stie oricine vrea sa faca SEO:

  • Crawling: Google foloseste crawlers pentru a cauta pagini noi si actualizate pe web. URLurile gasite sunt stocate. Cea mai intalnita metoda de a „gasi” pagini e prin legaturi. De aici termenii intalniti de web – spider – crawler si poza articolului :). Dar tot de aici si nevoia si recomandarea specialistilor SEO de a avea o arhitectura buna a siteului, interlinking si un profil solid de backlinks, pentru ca crawlerii trec mai des prin pagini autoritare si descopera mai rapid legaturile catre pagini noi sau actualizate.
  • Indexing: URLurile stocate sunt apoi vizitate si analizate din punct de vedere continut, imagini, video si adaugate intr-un index. De aici deriva recomandarile specialistilor SEO de optimizare continut.
  • Search Results: la fiecare cautare Google, Google incearcă sa determine rezultatele de cea mai inaltă calitate. Sunt multi factori luati in calcul pentru servirea celui mai bun rezultat, cum ar fi locatia utilizatorului, limba, dispozitivul (desktop sau telefon), cautarile anterioare, etc. Aici e folosit un algoritm de sortare care intoarce rezultate distincte fiecarui utilizator in functie de semnalele pe care le are in calcul si nu doar de informatiile stocate in faza de indexing despre fiecare URL in parte. Partea aceasta nu tine neaparat de recomandarile specialistilor SEO, dar ei pot sa vina cu insighturi valoroase despre intentia utilizatorilor care cauta pe Google si pentru care businessul tau este relevant.

Cu alte cuvinte pentru a fi vizibil in Google, in primul rand ar trebui sa te asiguri ca un crawler a ajuns si in paginile tale, apoi ca informatiile pe care le poate indexa sunt cat mai relevante pentru interesul utilizatorilor tai dar si pentru interesul tau de business, si in ultima faza sunt si elemente pe care nu le poti controla in ordinea din rezultatele cautarii pentru ca fiecare utilizator e unic si transmite semnale multe si diferite. Nu poti bifa doar unele, trebuie sa te asiguri ca ai acoperit toate cele 3 etape.

Cum functioneaza algoritmii de search cand vine vorba de Google Organic?

Nu vorbim despre un algoritm ci despre o serie de algoritmi. Acestia iau in calcul diversi factori dar au si o greutate aplicata in functie de situatie. Cum functioneaza precis nu stim, stim estimari ale ponderilor, stim ce factori sunt importanti, si putem ajusta felul in care scoram pe factorii luati in considerare de algoritmi. Iata cum sunt grupati factorii de ranking:

  • Intelesul cautarii – interesul utilizatorului care cauta ceva, orice. Ideea e ca pe utilizator il intereseaza ceea ce cauta. Altfel nu cauta:). Si cel mai probabil daca e relevant pentru business, vrei sa fii vizibil. Pentru aceasta trebuie luate in calcul nu doar cautarile efective, ci si sinonime, cazuri in care o expresie poate avea intelesuri multiple, intentii diferite. De exemplu atunci cand cauti Friends si Google stie ca probabil te referi la serialul de comedie, sau cand cauti IPL si desi eu ma gandeam la Intense Pulsed Light, Google a facut marea greseala sa imi raspunda cu Indian Premier League. O fi din cauza ca am facut research pe sports betting recent pentru un client si am tot cautat si accesat siteuri de betting?:) Oricum ar fi, poti sa identifici care e  universul cautarilor Google relevante pentru businessul tau, cum se grupeaza acestea in topicuri, ce volume de cautare sunt si ce pagini din siteul tau adreseaza aceste topicuri. Similar poti identifica aceste lucruri si in ceea ce priveste competitia si sa faci o analiza competitiva.

Iata un exemplu simplist in care iti dai seama despre ce cautari sunt pe topicul inghetata, de faptul ca se cauta inghetata simplu, dar ca keywordul principal explica doar 27% din volumul total si ca exista o intreaga semantica in jurul inghetatei. Ce fel de inghetata, ce aroma de inghetata, de la ce retailer, de la ce brand, etc. Acestea sunt informatii care te pot ajuta in a intelege o categorie si sa iti dai seama in ce masura gama pe care o oferi este compatibila cu interesul utilizatorilor online.

Mergand mai departe poti mapa aceste interese cu ceea ce ai in site tu si competitia ta.

  • Relevanța paginilor web sau dacă pagina contine informatii care ar putea fi relevante pentru cautare. Cel mai simplu mod in care trimiti semnal ca pagina e relevanta pentru cautare e ca in pagina sa ai aceleasi cuvinte ca in cautare. Apoi conteaza ca acele cuvinte sa fie distribuite uniform in continut, sa fie adresate in titluri, in corpul textului, etc. Desigur ca nu e atat de simplu in ansamblu, conteaza ca pagina chiar sa fie relevanta pentru ca Google testeaza si ajusteaza sistemul prin semnalele pe care le primeste din interactiunile utilizatorilor cu rezultatele. Practic felul in care utilizatorii interactioneaza cu rezultatele determina daca meriti sau nu pozitia respectiva in rezultatele cautarii iar algoritmii Google invata automat sa isi estimeze si sa isi ajusteze relevanta.

In acest caz, relevanta pentru cautarea inghetata revine retetelor, si in special retetelor video.

inghetata search.PNG
Apoi, primul rezultat organic, un articol de blog de la Arctic despre cum sa prepari inghetata de casa, adica topicul despre care am aflat din keywords research ca e cel mai des asociat cu inghetata. Nu pot sa nu remarc frumoasa asociere Arctic cu inghetata:)
La fel e de remarcat ca rezultatele organice nu apar in primul ecran vizual, cad below the fold chiar in conditiile unui temen care nu are Search Ads in acest moment.
arctic-inghetata-de-casa.png

  • Calitatea conținutului demonstrata prin expertiza, autoritate si incredere pe un anumit subiect. Daca multi utilizatori cauta lucruri similare si apreciaza un site, atunci autoritatea acelui site creste. Si invers, sunt algoritmi de spam care cauta pagini de calitate scazuta si care se asigura ca nu sunt manipulate rezultatele cautarilor. Guidelines de calitate aici.
  • Usability sau dacă paginile web sunt ușor de utilizat. Sunt algoritmi care analizeaza semnale care indica daca utilizatorii pot sa vizualizeze rezultatul, daca site-ul apare corect in browsere diferite, pe dispozitive diferite, pe viteze de Internet diferite.
  • Contextul uitlizatorului precum locația, istoricul cautarilor pot influenta rezultatele cautarii. Rezultatele cautarii sunt personalizate pentru utilizatorii logati care au bifata in cont optiunea de personalizare a rezultatelor cautarii.

Mai multe despre cum functioneaza Google Search, aici.

Enjoy:)

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS